Duminică sărbătorim Rusaliile

 

Rusaliile vor fi sărbătorite anul acesta în 8 iunie. Cunoscută şi drept Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoarea este prăznuită duminica, la 50 de zile după Paşti. În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinţilor Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colţurile lumii. Totodată este considerată ca fiind şi sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproape 3.000 de oameni, alcătuind astfel cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu. Credincioşii duc la biserică, în ziua de Rusalii, frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor.
În ajunul Rusaliilor se ţin Moşii de vară sau de Rusalii organizându-se târguri, unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar care sunt şi prilej de veselie. Se crede că sufletele morţilor (moşilor), după ce părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), se preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor.Se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei.
Tot de Rusalii se întâlneşte obiceiul Dansul Căluşarilor, mai ales în Oltenia, un joc ce aduce sănătate şi noroc. În a doua zi de Rusalii, cete de feciori dansează din casă în casă, pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare sau bani.
În Ardeal, se regăseşte „Împănatul boului”. Pe uliţele satului, se desfăşoară o procesiune în care personajul principal, boul împodobit cu flori, este dus la biserică, unde este sfinţit de preot. Animalul este la un moment dat eliberat şi o fată tânără va trebui să-l stăpânească şi să ocolească o masă de trei ori. Tradiţia spune că tânăra se va căsători în anul ce urmează. Un alt obicei este şi „Udatul nevestelor”. Potrivit tradiţiei, femeile trebuie stropite cu apă, să rămână sănătoase şi frumoase tot anul.
De asemenea, în ziua de Rusalii nu se lucrează, altfel poţi fi pedepsit de puterea Ielelor, nu e bine să mergi la câmp sau în vie, în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, pentru că rişti să te întâlneşti cu spirite rele. Totodată, de la Rusalii, pentru nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac.
A doua zi de Rusalii, luni, 9 iunie, este sărbătoarea Sfintei Treimi şi a fost declarată nelucrătoare pentru majoritatea salariaţilor.

 

2 Thoughts to “Duminică sărbătorim Rusaliile”

  1. Anonim

    „sărbătoarea este prăznuită” = sărbătoarea este sărbătorită, întrucât „praznic” este preluarea cuvântului rusesc „праздник” (prázdnik = sărbătoare)

  2. m

    In limbaj bisericesc se spune praznic , Rusaliile fiind unul dintre praznicele imparatesti . Dar este mai putin important cum ii spunem , e cu adevarat important sa-l traim …

Leave a Comment